ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΛΕΝΗ ΒΟΛΟΝΑΚΗ
Οι φοιτητές μπορούν να δώσουν Ή ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για τις οποίες παρατίθεται η εξεταστέα ύλη με τις θεματικές ενότητες που χρειάζεται να προετοιμάσουν ΄Η ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 5000-6000 λέξεις με παραπομπές και βιβλιογραφία, προφορική εξέταση και παρουσίαση μέσα στην τάξη, για την οποία εργασία δίδονται οδηγίες παρακάτω, και οι θεματικές ενότητες είναι οι ίδιες μ’ αυτές της εξεταστέας ύλης.
Συμπληρωματική εργασία με τις γραπτές εξετάσεις μπορεί να δοθεί έως 2000 λέξεις, η οποία θα μετρήσει για 10% του βαθμού.
[13Κ14_15]: ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018
- WILCKEN ULRICH, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΑ: V, VI, VII, VIII, IX, X (σελ. 100-307)
- S. HORNBLOWER, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 479-323 π.Χ.
ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 1, 2, 3, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
Τα θέματα θα είναι 4 και θα περιέχουν και την ανάλυση και ερμηνεία κειμένων που έχουμε εξετάσει στην τάξη και είναι αναρτημένα στο e-class
Θέματα για προετοιμασία για τις εξετάσεις (δεν θα μπουν ακριβώς έτσι) είναι τα ακόλουθα:
- 8ος-6ος αι.: Ελληνικός αποικισμός. Η Σπάρτη ως τους Περσικούς πολέμους. Η Αθήνα ως τους Περσικούς πολέμους
- Οι περσικοί πόλεμοι. Μάχες και σημασία τους.
- Οι συνέπειες των περσικών πολέμων – Βάρβαροι και πολιτισμός
- Η Δηλιακή Συμμαχία – Αθηναϊκή Ηγεμονία
- Πολιτειακές αλλαγές. Πολίτευμα στη Σπάρτη και στην Αθήνα. Εξελίξεις από τον 6ο έως τον 4ο αι. στη νομοθεσία και το πολίτευμα της Αθήνας.
- Περικλής: πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και δικανικά μέτρα. Η Αθήνα του χρυσού αι.
- Τα αίτια, αφορμές, συνέπειες και η σημασία του Πελοποννησιακού πολέμου.
- Πελοποννησιακός πόλεμος: σημαντικές μάχες και συνάψεις συνθηκών και ειρήνης. Αρχιδάμειος Πόλεμος και Σικελική Εκστρατεία.
- Η πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και κοινωνική κατάσταση κατά τον 4ο π.Χ. αι. στην Ελλάδα
- Β΄ Αθηναϊκή Συμμαχία: Όροι και ρήτρες. Λόγοι αποτυχίας
- Φίλιππος και Μακεδονία – ανερχόμενη δύναμη. Η μάχη της Χαιρώνειας
ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Όσοι φοιτητές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017/18 επιθυμούν να παραδώσουν απαλλακτική γραπτή εργασία για το μάθημα: ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 13Κ14_15 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
Η γραπτή εργασία θα πρέπει να παραδοθεί την τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων.
Η εργασία σε έκταση πρέπει να περιέχει 5000-6000 λέξεις σε Times New Roman, μέγεθος 12 και διάστημα 1,5.
Βασική προϋπόθεση για τη συγγραφή της εργασίας είναι η χρήση παραπομπών μέσα στην εργασία, βάσει του συστήματος Harvard. Για το σύστημα αυτό, μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς οδηγίες στο βιβλίο του Θ. Παππά, (2002) Η μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, εκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα, το οποίο μπορείτε να βρείτε στη Βιβλιοθήκη της Σχολής. Το σύστημα Harvard το εξήγησα αναλυτικά στο πρώτο μάθημα της Αρχαίας Ιστορίας, μέσα στην τάξη.
Παραπομπές γράφουμε όταν έχουμε χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πηγή, και παραπέμπουμε στις σελίδες, όταν είναι αυτούσιο το κείμενο πρέπει να μπει σε εισαγωγικά και πάλι παραπέμπουμε σε σελίδες και στα αρχαία κείμενα παραπέμπουμε στο όνομα του συγγραφέα, το έργο, παράγραφο ή στίχο, και όχι σε μεταφρασμένες εκδόσεις διαφόρων σειρών (π.χ. Κάκτος, Ζήτρος κλπ.).
Μια ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή εργασία κρίνεται από την πληθώρα των παραπομπών, καθώς και από τη βιβλιογραφία, η οποία παρατίθεται στο τέλος σε αλφαβητική σειρά, και καλό είναι να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα έργα. Σημαντικό είναι η εργασία να είναι ΚΕΙΜΕΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ να αντλεί δηλ. από αρχαίες πηγές.
Η εξέταση της εργασίας θα γίνει προφορικά μέσα στην εξεταστική περίοδο, όπου θα συζητηθεί το θέμα της εργασίας σας, το περιεχόμενό της και η βιβλιογραφία που έχετε χρησιμοποιήσει. Προκειμένου να περάσετε το μάθημα πρέπει να έχετε παραδώσει μία ΕΡΓΑΣΙΑ τη συγκεκριμένη ημερομηνία και να εξετασθείτε και ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ. Επίσης θα πρέπει να έχετε κάνει ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της εργασίας σας μέσα στην τάξη.
ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
- Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους βαρβάρους και τους Έλληνες, όπως εμφανίζεται στις λογοτεχνικές και εικαστικές πηγές του 5ου π.Χ. αι.
Ηροδότου Ιστορίαι: η παρουσίαση των Περσών βασιλέων.
Α. Ο Κύρος στο έργο του Ηροδότου
Β. Ο Καμβύσης στο έργο του Ηροδότου
Γ. Ο Δαρείος στο έργο του Ηροδότου
Δ. Ο Ξέρξης στο έργο του Ηροδότου
(κάθε βασιλιάς θα μπορούσε να αποτελεί και μία μόνο εργασία, ανάλογα με την εκτεταμένη ανάλυση που θα κάνετε σε ένα πρόσωπο)
2 . Αναλύσετε την παρουσίαση των Περσικών πολέμων στην Ιστορία του Ηροδότου; Πώς αξιολογείτε την ιστορική πηγή και πώς προβάλλεται η σημασία των πολέμων αυτών; Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω βιβλία για μία εργασία:
Α) 5ο βιβλίο – Τερψιχόρη: Ιωνική Επανάσταση
Β) 6ο βιβλίο – Ερατώ: Μάχη στον Μαραθώνα
Γ) 7ο βιβλίο – Πολύμνια: Μάχη των Θερμοπυλών
Δ) 8ο βιβλίο – Ουρανία: Ναυμαχία της Σαλαμίνας
Ε) 9ο βιβλίο – Καλλιόπη: Μάχη των Πλαταιών
3.Σύγκριση Ηροδότου και Αισχύλου (Πέρσαι) και αξιολόγηση των πηγών όσον αφορά την ναυμαχία στη Σαλαμίνα.
4.Ποιος ήταν ο απόηχος των Περσικών πολέμων στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα;
5.Ποιος ήταν ο απόηχος των Περσικών πολέμων στην πολιτισμική, λογοτεχνική και πνευματική ανάπτυξη στην πόλη της Αθήνας;
6.Σπάρτη: ρόλος και εξουσία κατά τον 5ο και 4ο π.Χ. αι.
7.Αθήνα: ρόλος και εξουσία κατά τον 5ο π.Χ. αι.
8.Η ανάπτυξη του νομοθετικού συστήματος και του πολιτεύματος στην πόλη της Αθήνας από τον Σόλωνα έως τα τέλη του 4ου π.Χ. αι.
9.Η ανάπτυξη του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την κλασική περίοδο.
10.Ο «χρυσούς αιώνας» του Περικλή. Μπορείτε να κάνετε ένα από τα παρακάτω θέματα:
11.Η πολιτική φυσιογνωμία του Περικλή. Αμφισημότητα και πηγές.
12.Επιτάφιος του Περικλή: ανάλυση και ερμηνεία του Θουκυδίδειου λόγου.
13.Το πολίτευμα και ο Αθηναϊκός δήμος κατά την Ιστορία του Θουκυδίδη.
14.Πώς παρουσιάζει ο Θουκυδίδης τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Γεγονότα και δημηγορίες. Ανάλυση και αξιολόγηση της ιστορικής πηγής. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε μία ή περισσότερες δημηγορίες ή κάποια συγκεκριμένη φάση του Πελοποννησιακού πολέμου, π.χ. αίτια και αφορμές, Αρχιδάμειος πόλεμος, Νικίεια Ειρήνη, Σικελική Εκστρατεία, κλπ.
15.Οι συνέπειες και η σημασία του Πελοποννησιακού πολέμου. Όροι ειρήνης Σπάρτης και Αθήνας, Ολιγαρχία των Τριάκοντα, Αμνηστία (πηγές: Ξενοφών Ελληνικά, Αριστοτέλους Αθηναίων Πολιτεία)
16.Φίλιππος και Μακεδονία – ανερχόμενη δύναμη τον 4ο π.Χ. αι. Μάχη της Χαιρώνειας και συνέπειες.
17.Αισχίνης, Δημοσθένης, Λυκούργος, Υπερείδης και Δείναρχος – πηγές για τις συγκρούσεις και τα αποτελέσματα της Αθήνας και των άλλων πόλεων-κρατών με τον Φίλιππο. Αξιολόγηση και σημασία των πηγών. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους ρήτορες-πολιτικούς και να αναφερθείτε στον πολιτικό τους ρόλο κατά τον 4ο π.Χ. αι. με αναφορά σε κάποια από τα έργα του. Π.χ. οι Φιλιππικοί λόγοι του Δημοσθένη ή όλοι οι συμβουλευτικοί του λόγοι.