Μετάβαση στην αρχική σελίδα
  • Είσοδος
  1. Αρχική Σελίδα
  2. Θεωρία Πληροφορίας και Κωδίκων
  3. Σύνδεσμοι

Θεωρία Πληροφορίας και Κωδίκων (CodInfTh)

Σύνδεσμοι

Γενικοί σύνδεσμοι
GNU Octave  

Ελεύθερο λογισμικό εναλλακτικό του Matlab.

Πρόσθετα πακέτα: https://octave.sourceforge.io/packages.php

Κατηγορίες συνδέσμων   
 Θεωρία Πληροφορίας
Περιλαμβάνει ενδιαφέροντες συνδέσμους με υλικό θεωρίας πληροφορίας
  Κωδικοποίηση Καναλιού
Θεωρία Galois  

Η Θεωρία Galois αρχικά αναφέρεται στην επίλυση αλγεβρικών, δηλ. πολυωνυμικών, εξισώσεων. Η επίλυση αλγεβρικών εξισώσεων απασχόλησε τους ανθρώπους περίπου από το 1700 πχ σε διάφορες μορφές διατυπωμένες ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων της εποχής. Φυσικά το πρώτο ερώτημα που διατυπώθηκε ήταν πώς μπορεί να λυθεί μία τέτοια εξίσωση και με την πάροδο των αιώνων οι μαθηματικοί αναρωτήθηκαν αν επιλύονται πάντα αυτές οι εξισώσεις. Την τελική απάντηση για την επιλυσιμότητα των αλγεβρικών εξισώσεων έδωσε ο Evariste Galois (1811-1832) στην ηλικία των 21 ετών στηριζόμενος στη μεγαλοφυΐα του και στο γιγάντιο σχετικό επιστημονικό έργο που είχε προηγηθεί της ζωής του.

Στο βιβλίο αναπτύσσουμε τη θεωρία που έλαβε το όνομά της από τον Galois. Σκοπός μας δεν είναι να δώσουμε τεχνικές επίλυσης διαφόρων συγκεκριμένων περιπτώσεων. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μία εξαιρετική μαθηματική θεωρία που αναπτύχθηκε από τον 17ο αιώνα και μετά και οδηγεί σε απαντήσεις ερωτημάτων που διατυπώθηκαν από τους Βαβυλώνιους και τους Αρχαίους Έλληνες και απαντήθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν θα μας απασχολήσει η ιστορική παρουσίαση των επιστημονικών γεγονότων κεντρικά, ούτε θα παρουσιάσουμε τη Θεωρία Galois όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον Galois και αμέσως μετά όπως αυτή διατυπώθηκε από τους μαθηματικούς του 19ου αιώνα. Παρουσιάζουμε τη θεωρία αυτή με τη σύγχρονη θεώρηση της Άλγεβρας, ώστε ο αναγνώστης να εξοικειωθεί με τις εκπληκτικές ιδέες του νεαρού Galois, αλλά να μπορεί επίσης να παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της θεωρίας και να κατευθύνει τους προβληματισμούς του σε σωστές διαδρομές σύγχρονων επιτευγμάτων.

Μια Εισαγωγή στην Αλγεβρική Θεωρία Κωδίκων  

Το “ανά χείρας” βιβλίο, το οποίο απευθύνεται τόσον σε φοιτητές Θετικών Επιστημών, όσον και σε άτομα, τα οποία θα ήθελαν να “αυτοδιδαχθούν’, πραγματεύεται μόνο τη Θεωρία Κωδίκων. Σκοπός του είναι να εισάγει τους αναγνώστες στην Θεωρία Κωδίκων και ειδικότερα στην Αλγεβρική Θεωρία Κωδίκων. Παράλληλα όμως σκοπεύει να δείξει, ακόμα και στον ανυποψίαστο αναγνώστη, την αναγκαιότητα, τη δύναμη και την ωραιότητα των Μαθηματικών. 

Υπολογιστής Πεδίου Galois GF(2)  

Online υπολογισμοί της πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού και διαίρεσης μεταξύ πολυωνύμων.

Εργαλείο Παραγοντοποίησης Πολυωνύμων  

Εργαλίο online παραγοντοποίησης πολυωνύμων στο GF(2).

Μετάβαση στην αρχική σελίδα

Επιλογές Μαθήματος

Ανακοινώσεις Ασκήσεις Έγγραφα Ημερολόγιο Σύνδεσμοι
Open eClass © 2003-2025 — Όροι Χρήσης