Εξεταστέα ύλη (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009)
- Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 -
- Ποια είναι η διαφορά μεταξύ επιστημονικών αρχών και ηθικών αρχών; (σσ. 13-17)
- Ακραίος ηδονισμός και μετριοπαθής ηδονισμός. (σσ. 22-24)
- «Οι άνθρωποι τείνουν από τη φύση τους να επιδιώκουν την ηδονή και να αποφεύγουν τον πόνο. Άρα, οι άνθρωποι πρέπει να επιδιώκουν την ηδονή και να αποφεύγουν τον πόνο».
Αξιολογείστε την ορθότητα του παραπάνω συλλογισμού. (σσ. 24-31)
- Η ίδια συμπεριφορά (για παράδειγμα, η πατροκτονία, η αιμομιξία κ.ο.κ.) σε ορισμένες κοινωνίες αντιμετωπίζεται ως ηθικώς ορθή και σε άλλες ως ηθικώς επιλήψιμη. Πώς δικαιολογείται αυτός ο ηθικός σχετικισμός; Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορούσε να προκριθεί μία ηθική αρχή έναντι μιας άλλης; (σσ. 60-67)
- Θεωρητικός λόγος και πρακτικός λόγος: ποιες οι λειτουργίες τους και ποιες οι αρμοδιότητές τους; (σσ. 73-81)
- Έστω δύο έμποροι, οι οποίοι είναι και οι δύο έντιμοι στις συναλλαγές τους, αλλά για διαφορετικούς ο καθένας τους λόγους: ο μεν πρώτος γιατί φοβάται τις συνέπειες του νόμου ο δε άλλος γιατί απλά και μόνο θέλει να είναι τίμιος. Βάσει ποιας ηθικής θεωρίας κρίνονται και οι δύο κατά τον ίδιο τρόπο και βάσεις ποιας ηθικής θεωρίας κρίνονται διαφορετικά (σσ. 76-79, 97-100).
- Ποιες είναι οι βασικές αντιλήψεις για το νόημα των ηθικών όρων και της ηθικής γλώσσας εν γένει; (σσ. 149-164)
- Ποιοι είναι οι αναγκαίοι όροι που πρέπει να συντρέξουν κατά τη διαδικασία επιλογής μιας ηθικής αρχής εάν θέλουμε να θεωρούμαστε ηθικά πρόσωπα; (σσ. 179-183)
Οι σελίδες που αναφέρονται παραπάνω είναι από το βιβλίο:
Θ. Πελεγρίνης, Ηθική φιλοσοφία, Ελληνικά γράμματα, Αθήνα 1997.